Şair Musikişinas Dr. Cahit ÖNEY Sevenleri Tarafından Anıldı

Son Güncelleme: Cuma, Temmuz 21st, 2017 | Kategori: ESKADER Sanat Törenleri| Etiketler:

        1) TARIK ZAFER TUNAYA KÜLTÜR MERKEZİ(*)  19.05.2007 18.00> 

 

 

 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KÜLTÜR A.Ş tarafından hazırlanan ve Mehmet Nuri YARDIM tarafından sunulan Yaşayan Çınarlar programında bu ay Şair Musikişinas Dr. Cahit ÖNEY anıldı.

 19 Mayıs 2007’de saat 18: 00’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen program öncesinde Dr. Cahit ÖNEY ile ilgili bir sergi açıldı. Programa Ali NAR, Feridun ÖNEY ve Nadir ŞEN katıldılar. Açılış konuşmasını yapan Mehmet Nuri YARDIM Kültür A.Ş ye teşekkür ederek Şair Bestekâr Yazar Dr. Cahit ÖNEY in kısaca hayatını anlattı.

 Yazar Eğitimci Ali NAR, Cahit Beyi yaklaşık 10 yıldan bu yana tanıdığını belirtip “Kültürümüzde büyükleri anmak önemlidir. Cahiller arasında âlimlerin hali perişandır.” diyerek Dr. Cahit ÖNEY in bu toplumda mümtaz bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Cahit Beye, Enver BAYTAN ve Nedim URHAN hocaların selamını takdim ederek Enver BAYTAN’ın  ‘Dr. Cahit ÖNEY ulvi şeylerle uğraştı’ sözünü aktardı. Onun şiirlerinde vezin ve kafiyeyle beraber müzikal ahengin de iyi işlendiğinin altını çizdi. Cahit ÖNEY’in sadece şiir yazmadığını; edebiyatı da çok iyi bildiğini ve yüksek ruhlu bir musikişinas olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Daha sonra söz alan Sanatkâr Nadir ŞEN, “Hayatımın enteresan zamanlarında güzel şeyler yaşadım. Bu güzelliklerden biri de bu gün Dr. Cahit ÖNEY üzerine bir konuşma yapmak üzere buraya davet edilmemdir.” diyerek sözlerine başladı. 1984 yılında musikiye dönüş yaptığını; o yıllarda tasavvufla tanıştığını ve bir tasavvuf musikisi toplantısında Dr. Cahit ÖNEY ile hemhâl olduğunu ifade etti. Üstat Cahit Beyin musiki ve edebiyatta ele aldığı konuları derinlemesine incelediğini ve onun daha evvel keman da çaldığını vurguladı. Musiki konularında zorlandığında ona müracaat ettiğini, kafasına takılan konularda cevabı en kısa sürede aldığını söyledi. [[ 17.10.1990’da Dede Efendi Musiki Derneği’ni kuran Nadir Şen, vefat etmiştir. (01 05 1942 Susurluk/Balıkesir – 28 01 2010 İstanbul) Allah rahmet eylesin. ]] Dede Efendi Musiki Derneği üyeleri [ a) İlk 7 üye, “Kurucu üye”dir. b) İlk 15 üyenin kimlikleri buraya alınmıştır. c) Dernekle ilgili bütün bilgiler; 10 Haziran 1993 Perşembe saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde verilen konser davetiyesinden alınmıştır.] Şef: Nadir ŞEN, Solistler: I. Bölümde Erkut PELVANOĞLU, Gülsüm DEMİRPENÇE Mustafa BAŞKAN. II. Bölümde  Derya ALIŞIK, Sabahattin ŞENGÜL, Nilgün Caner BAŞKAN.  DERNEĞİN ÜYELERİ: 1. Adil DEMİRBİLEK(x)  2. İlyas ÇELİKOĞLU, 3. Özdemir KOLUSAYIN, 4. Nermin GÜLTEK, 5. Halim BİRSİN, 6. Mustafa BOY, 7. Nadir ŞEN, 8. İrfan YALÇIN, 9. Ahmet KARABACAK, 10. Necmettin UÇAK, 11. İbrahim ÖNDER, 12. Mehmet Ali ADIGÜZEL, 13. Nihat İLERİ, 14. Mahmut BİRSİN, 15. Ahmet ÖZSÖYLER, ….     
(x) Emniyet müdürlüğünden emekli, kudümzen arkadaşım Adil DEMİRBİLEK 11 Temmuz 2008 günü 80 yaşında vefât etmiş, Merkezefendi’de toprağa verilmiştir. Allah(c.c.) rahmet eylesin.

 
Feridun ÖNEY “Bu toplantıyı düzenleyen Kültür A.Ş ye sonsuz teşekkürlerimi sunarım.” diyerek sözlerine başladı. Babasının öncelikle Tıp mesleğine sadık bir doktor olduğunu, tababetten arta kalan vakitlerini musiki ve şiirle doldurduğunu, zaman zaman İslami Edebiyat dergisinde musiki ile ilgili makaleler yazdığını ifade etti. Babasının 48 musiki eserini farklı yorum ve makamlarda yazıp yayınladığını ve bu tarzın son derece zor olduğunu vurguladı. Kendisinin 23 yıldan bu yana musiki ile uğraştığını, ancak babası Dr. Cahit ÖNEY’in musiki dünyasında çok tanınmadığını belirterek “Bu durum, sanat ve sanatçıya çok fazla önem vermediğimizi göstermektedir.” dedi.

Mehmet Nuri YARDIM ise “Dr. Cahit ÖNEY, sanat dünyamızın, edebiyat ve müzik camiamızın değerli şahsiyetlerindendir. Mütevazı oluşu sebebiyle kenarda kalmayı tercih eden bu İstanbul beyefendisi; şiirleri, besteleri ve şiir-musiki münasebetine dair kaleme aldığı tebliğ ve makaleleriyle edebiyat ve müzik dünyasında takdir toplamış bir üstat, hürmete şayan bir sanatkâr, bunların da ötesinde milletinin değerleriyle barışık bir münevverdir.” diyerek sözlerini bitirdi.”

 

Kürsüye davet edilen Dr. Cahit ÖNEY başta bu toplantıyı düzenleyen KÜLTÜR A.Ş olmak üzere bütün konuklara bir kez daha teşekkür etti; izleyicilerden gelen talep üzerine şiirlerinden örnekler sundu. Daha sonra sahneye gelen KÜLTÜR A.Ş kültürel etkinlikler müdürü Dr. Müjdat ULUÇAM İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına, edebiyat ve musikiye verdiği hizmetlerden ötürü Cahit ÖNEY’e plâket ve çiçek takdim etti. 

                  

Sanatçı Nadir Şen, programın sonunda güftesi ve bestesi Cahit Beye ait şarkılardan oluşan mini bir konser sundu. Toplantı biterken Kültür A.Ş tarafından Dr. Cahit ÖNEY’in Hayatı, Eserleri ve Hatıraları adlı eser ücretsiz olarak dağıtıldı

1- Faik BİLGİ 2- Ali NAR 3- Haşim Aydoğdu ÖZTÜRK(Beylerbeyli)

(*)  Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi:

       Şahkulu Mah. Şahkulu Bostan Sok. No:2 İstiklal Cad. Tünel-Beyoğlu               0212 293 12 70         0212 293 12 70

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

İlgiliMakaleler:

  • İlgili Makale bulunamadı!..


RSS 2.0 ile yeni eklenen yorumları takip edebilirsiniz. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.